неділю, 11 липня 2010 р.

Thunderbird, OWA, GMail, Google Calendar і Ко.

Хочу привітати не тільки себе з першою публікацією в цьому блозі, а й тих, хто знайде для себе щось цікаве чи корисне, його читаючи.
Повна назва посту мали би звучати як "Mozilla Thunderbird 3.1: зв’язуємо MS Exchange 2007 Outlook Web App, GMail і Google Calendar." ☺
Не так давно я перейшов на з MS Windows на Ubuntu, тому часто знаходжу для себе багато нового, налаштовуючи ту, чи іншу фічу в системі.
От недавно постало питання синхронізації свого особистого календаря і адресної книги з робочими календарем та контактами. Певного успіху таки вдалось досягнути - тому, кому цікаво, читаємо далі...

Отож, для початку треба встановити останню версію Mozilla Thunderbird.
Як виявилось, в репозиторіях Lucid Lynx лише версія 3.0.5, а власного репозиторія в Mozilla немає (є правда Ubuntuzilla, але поки що вирышив не експериментувати), тому завантажуємо потрібну версію з офіційного сайту. На момент завантаження мною там була версія 3.1 - завантажити Mozilla Thunderbird. Варто зауважити, що робилось це виключно через те, що аддони, які необхідні для вирішення поставленої задачі, відмовлялись встановлюватись у 3.0.5.
У завантаженому архіві - thunderbird-3.1.tar.bz2 - виявився не інсталятор, а вже розгорнута програма. Тому робимо декілька нескладних маніпуляцій:
$ cd ../Downloads/
$ tar -xvf thunderbird-3.1.tar.bz2
$ mv thunderbird ~
$ ./../thunderbird/thunderbird
Після успішної установки я налаштував свою поштову скриньку на Google.
Було приємно побачити, що Thunderbird самостійно підтягнула хости та порти для IMAP та SMTP зі своєї бази і мені не довелось самостійно це робити ☺:
 Після завантаження заголовків усіх моїх імейлів я встановив декілька корисних для мене аддонів (Adblock Plus, Enigmail, WiseStamp), а також ті, що необхідні для роботи календаря (Lightning, LightningButton, Provider for Google Calendar) та адресної книги (Google Contacts).
Поки Thunderbird перезавантажується, щоб інтегрувати в себе всі ці нові аддони, ідемо на сайт DavMail і завантажуємо необхідну збірку. В моєму випадку це Debian Linux (Ubuntu). Нагадаю, що для його роботи необхідно щоб у вас була встановлена Sun Oracle J2SE 1.5 або 1.6. Тому, в кого нема необхідного нам рантайму, виконайте наступне:
$ sudo apt-get install sun-java6-bin
Особисто в мене вже була встановлена OpenJDK Java 6 Runtime, при наявності якої DavMail успішно встановився і працює.
Отож після перевірки наявності та, при необхідності, установки JRE, встановлюємо уже завантежений DavMail:
$ sudo dpkg -i ~/Downloads/davmail_3.6.6-1032-1_all.deb
Запускаємо його і йдемо до налаштувань:
Вказуємо адресу Outlook Web Access (OWA):
Та переконуємось що DavMail працює та очікує запитів на налаштованих портах:
Далі додаємо нову поштову скриньку до Thunderbird. Оскільки самостійно Thunderbird налаштування в своїй базі знайти не зможе, то вибираємо Manual Setup та направляємо вхідний сервер IMAP на localhost:1143, а вихідний SMTP на localhost:1025, та вказуємо, що необхідно пересилати пароль у відкритому вигляді:
SMTP знаходимо в окремій секції налаштувань Outgoing Server (SMTP) -> localhost -> Edit:
Після цього Thunderbird почне завантажувати заголовки пошти з вашої скриньки через DavMail, який бере на себе всі турботи про спілкування з OWA.
При отриманні чи відсиланні пошти у вас запитають ваш пароль - можете використати Password Manager, щоб не вводити ці дані постійно.
Тепер налаштуємо календар. Почнемо з Google Calendar: клікаємо Events and Tasks -> Calendar (Ctrl + Shift + C) -> New Calendar -> On The Network -> Google Calendar, де нам необхідно ввести шлях до календаря.
Для цього нам необхідно ввести приватне або публічне посилання на ваш календар, яке можна знайти в налаштуваннях у вашому Google Calendar: Settings -> Calendar Settings -> Calendars -> "назва вашого календаря" -> Private Address:
І копіпастимо цю адресу у вищезгадане текстове поле.
Аналогічно створюємо новий календар, який витягнемо з OWA через DavMail, але вибираємо тип CalDAV і  водимо адресу: http://localhost:1080/users/вашлогін@вашсервер/calendar, де вашлогін@вашсервер - ваша адреса на Exchange сервері.
І в результаті можемо створювати події в календарях та відсилати запрошення на них на інші сервіси. Я для тестування відіслав собі з робочого на мій приватний календар:

І отримав повідомлення, що "інший Я" його прийняв:
А також бачимо як всілякі мітінги можуть повпливати на ваші особисті плани ☺:
А тепер завантажимо свої адресні книги з Google Contacts та OWA.
Для адресної книги Google ми вже встановили одноіменний аддон і він мав би уже підхопити необхідний аккаунт та завантажити адресну книгу з GMail, в результаті чого в моїй адресній книзі Mozilla уже існує "Google-daymansiege@gmail.com". Якщо ж він раптом цього не зробив, можна додати аккаунт вручну, зайшовши в налаштування аддона і натиснувши Add:
Для доступу до глобальної адресної книги у вашій Active Directory вам необхідно додати LDAP Directory:
Тут Name - ім’я LDAP директорії в вашій адресній книзі, Hostname i Port - адреса, на якій слухає DavMail, Base DN - організаційний юніт, на який відсилати LDAP-запит (залежить яка у вас структура в AD), Bind DN - ваш логін до AD у вигляді домен\логін.

Ось і все - можете координувати ваші плани з робочим графіком та відсилати робочі та особисті листи використовуючи лише одну програму.
Дякую за увагу!

Немає коментарів:

Дописати коментар